Legacy IT infrastructuur opruimen noodzakelijk

De geschiedenis herhaalt zich niet: maak je op voor fysieke transformatie

“Bedrijven proberen het probleem in stand te houden waarvoor ze zelf ooit de oplossing waren”, is een beroemde uitspraak van Clay Shirky, die inmiddels te boek staat als het Shirky-principie. Uber, Airbnb en Tesla zijn bedrijven die momenteel last hebben van dit principe. Dagelijks lezen we in de kranten hoe de gevestigde orde middels wet en regelgeving deze nieuwe initiatieven het leven zuur maken en ze een vroegtijdige dood wil laten sterven.

Zo hekelde Eurocommissaris Kroes al eens de verbanning van Uber uit Brussel: “De verantwoordelijke minister heet Brigitte Gouwels. Ze is er zelfs trots op dat ze deze innovatie stopt en het taxikartel beschermt. Het gaat niet om het beschermen van banen, madame, het is mensen irriteren.” De geschiedenis leert dat het tegenhouden van technologische innovaties vechten tegen de bierkaai is. Vooruitgang is niet te stoppen!

Nieuwe technologie veroorzaakt economische golfbewegingen

In haar boek ‘Technological Revolutions and Financial Capital’ (2002) beschrijft de Venezolaanse sociaal-econome Carlota Perez hoe economische golfbewegingen – die zich om de 60 jaar voordoen (de zogenaamde Kondratieff-golven) – worden veroorzaakt. Zij borduurt met haar onderzoek voort op Schumpeter’s ‘creative destruction’. De introductie van een nieuwe technologie veroorzaken de golfbewegingen. In totaal onderscheidt Perez een zestal van deze bewegingen, waarbij technologieën als water, stoom, energie en olie aan de wieg staan van deze golfbewegingen.

Klik hier en lees het hele artikel van Sander Duivestein.